Nůžky
Krejčovské nůžky KAI, stříhárenské nůžky na textil
Nůžky jsou nástroj nebo i stroj určený pro oddělování (povětšinou plochých či tenkých) materiálů, jako je papír, látka (textil), plastická hmota, kůže ale i jiné materiály. Z fyzikálního hlediska vlastně pracují na principu oboustranné páky, rozdělování materiálu se děje střihem, činnost se pak nazývá stříhání. Skládají se (až na výjimky) ze dvou čepelí, které k sobě těsně přiléhají, většinou bývají obě čepele hladké a rovné, ale mohou být i vroubkované, zubaté tzv. entlovací. Nůžky existují v mnoha různých velikostech i tvarech - od miniaturních nůžtiček s ostrými špicemi na párání střihů a stehů a středně velké nůžky až po velké nůžky. Ty slouží na stříhání dlouhých rovných střihů.
V této části nás však zajímají pouze nůžky krejčovské, které slouží výhradně k dělení textilních a podobných materiálů.
Nůžky dělíme dle:
1) typu ostří
2) typu použití
3) dle modelu a provedení
Námi dodávané nůžky vyrobené japonskou technologií v dílnách firmy KAI ® jsou vynikajícím společníkem při Vaší práci. Jedná se výlučně o velice kvalitní střižné nůžky opatřené speciální ergonomickou rukojetí. Tyto nůžky dodáváme v mnoha provedeních a tvarech vhodných pro různé účely. Profesionální krejčovské nůžky KAI ® představují v současné době technickou a technologickou špičku v oblasti stříhání. Použitý materiál těla a zpracování břitů nůžek je z vysoce uhlíkaté a legované oceli A8 zušlechtěné na tvrdost až 59 HRC, odolávající značnému mechanickému zatížení. Vzájemnou přítlačnou sílu břitů lze nastavit patentovaným řešením čepového šroubu "Duplex Interlock Screw" díky němuž je i dlouhodobá práce s nůžkami příjemná a pohodlná. Nůžky v tomto smyslu jsou nástroj určený pro oddělování (povětšinou plochých či tenkých) materiálů, jako je papír, látka (textil), buničina, netkané textilie, bavlna aj...
1) U krejčovských nůžek existuje několik typů ostří, které úzce souvisí s modelem daných nůžek a použití nůžek. Pokud chcete stříhat opravdu lehce, užívejte vždy pouze nůžky, které jsou na danou operaci doporučovány. Předejdete tím znehodnocení brusu nůžkového ostří, zničení nůžek nadměrným namáháním a především předejdete únavě paže obsluhy, která by musela v opačném případě vynakládat zbytečnou sílu na provedení střihu, či střih provádět mnohočetnými cykly.
Nůžky se vyrábějí s těmito druhy ostří:
STANDART – standardní ostří nožového typu
KE - nožové ostří pro stříhání všech druhů látek, více vrstev nebo silných materiálů
SE - mikrozoubek pro stříhání lehkých materiálů, kůže a koženky. Mikrozoubkové ostří zamezuje vytlačování materiálu z místa střihu během tlačení ostří proti sobě.
Nůžky je třeba, dle četnosti užití, brousit. Speciální ostří moderních krejčovských nůžek předpokládá broušení pod specifickým přesným úhlem. Mikrozoubkové ostří, které je pouze na jedné části ostří je zakázáno brousit. Protilehlá strana se pak brousí běžným způsobem. Specifické typy ostří je zakázáno brousit svépomocí. Zničíte toto ostří a z nůžek se stanou obyčejné nůžky. Svěřte tedy péči o své nůžky vždy odborníkům. Firma ROBEX DK, s.r.o. se zabývá broušením všech typů námi dodaných nůžek a to zejména značky KAI.
2) Dále dělíme nůžky, kromě dělení standardního - profesionální a hobby, na nůžky dle užití v konkrétní aplikaci. Nejčastěji jsou užívány nůžky universální, které vyhovují svým tvarem a provedením hned několika užitím. Universální nůžky vyhovují více aplikacím, avšak výkon těchto nůžek bude vždy omezen a to díky nízké specifičnosti použití.
V základu lze nůžky dle užití rozdělit do těchto skupin:
a) nůžky ostřihovací
b) nůžky vyšívací a párací
c) nůžky stranově zahnuté
d) nůžky universální
e) nůžky entlovací a nůžky se zoubkem
…a mnoho dalších...
3) Výrobce nůžek rozděluje škálu jím vyrobených nůžek zpravidla do typových či modelových řad. U vysoce-profesionálních nůžek KAI ® vyrobených v Japonsku jsou tyto řady následující:
a) Série 1000 – hoby nůžky a nůžky pro domácí použití
b) Série N3000 – nůžky pro specifické použití (vyšívací aj.) – nižší profi třída
c) Série N5000 – nůžky uni. i specifické střední třídy určené pro profesionální stříhání
d) Série N7000 – profesionální nůžky nejvyšší, luxusní třídy
- v úzce specifickém provedení (např. nůžky na Kevlar)
e) Série COB a další – úzce specifické řemeslnické nůžky
f) další nůžky
Znáte technické údaje ?!
Délka nůžek - celkková délka (délka ostří + rukojeťi)
Délka ostří - vzdálenost od špice nůžek ke středovému čepu
Pracovní délka - vzdálenost ostří na které lze nůžkami stříhat
Středový čep - zpravidla šroub, který tlačí obě poloviny ostří proti sobě
Co by měly moderní krejčovské profesionální nůžky splňovat?
Snadné a přizpůsobitelné držení nůžek při práci bez vzniku otlaků a puchýřů. To splňují velmi kvalitní japonské nůžky KAI, jelikož mají rukojeť změkčeného neoprenu. Předností tohoto materiálu je příjemný omak, zvýšený ergonomickým tvarováním rukojetí a nárazová stálost. Odolnost nůžek a zejména jejich ostří proti rezivosti, což do jisté míry řeší složení nůžek (značky Stainless steel aj.). Výdrž a stálost ostří jsou dány materiálem ostří a jeho zušlechtěním. U nůžek KAI jsou čelisti nůžek vyrobeny z nerez-vanadiové oceli, zušlechtěny na 54-56 HRC, u řady 7000 pak až na 59 HRC. Směrodatným ukazatelem stavu nůžek je lehké ustřihnutí požadovaného materiálu. Kontrolujte tedy pravidelně středový utahovací šroub, kterým jsou vybaveny všechny kvalitnější nůžky. Ostří nůžek, ač je vyrobeno z velice ušlěchtilých materiálů, prochází procesem opotřebení a postupnému stupení. Nabroušení všech typů nůžek svěřujte pouze odborníkům. Neodborným broušením vzniká nerovnoměrný úhel břitu a snížení střižné účinnosti nůžek. Odborné broušení platí vždy, zvláště potom pro nůžky se speciálním ostřím.
Jste v kategorii: Krejčovské nůžky